36 İlde Tam 74 Güneş Enerjisi Yarışması

Yenilenebilir enerjinin önemine dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 36 ilde yapılması planlanan yarışma ile küçük ve orta ölçekli yatırımcıların yenilebilir enerji sektörüne katkıda bulunması sağlanacağını ifade etti.

Özellikle de teknolojilerin millileştirilmesine yönelik sürdürülen yenilebilir enerji çalışmalarında gerçekleştirilecek toplu RES açılışına dikkat çekiliyor. Ağustos ayında gerçekleştirilmesi planlanan bu açılışın en önemli özelliği ise Türkiye’nin ilk entegre güneş panellerini üretecek olan fabrikanın kurulmuş olması olacaktır. Böylece yıllık 500 megawatt kapasitede güneş paneli üretim kapasitesi sağlanmış olacak.

Sektörde genel yatırımın toplam maliyetinin ise 1,4 milyar dolayında olduğu ifade edilmektedir. Bu yatırım ve yatırım sonucunda elde edilen iş sahasının faaliyete geçmesi durumu ise 1400 kişi için istihdam sağlayacak olması ile de ayrıca öne çıkmaktadır.

Konu ile ilgili olarak en önemli noktaların başında ise milli ve yerli enerji üretimi gelmektedir. Bu amacın gerçekleştirilmesi açısından yapılan yatırım ve elde edilen üretim sahasının son derece önemli olduğu ifade edilmektedir. Bu önem, coğrafi açıdan değerlendirildiğinde; Avrupa’nın ve Orta Doğu’nun “tek” niteliğindeki entegre güneş paneli tesisi olacak olması ile dikkat çekmektedir.

Bin megawattlık Karapınar Güneş Enerji Santrali’nin panellerinin üretiminin de artık bu sahada üretileceği ifade ediliyor. Bu üretim gerçekleştirildiğinde temel hedeflerden birisi olan “yerli ve milli enerji üretimi” hedefinde önemli bir adım atılmış olacaktır. Nitekim gerçekleştirilen üretim faaliyeti sayesinde Karapınar’da yüzde 70’in üstünde yerlilik oranı sağlanmış olacaktır. Bu gelişme ile birlikte Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde üretilecek elektriğin, cari açığın kapatılmasında da önemli bir rol oynayacağı, bu bağlamda yıllık 400 milyon dolar katkı sağlayacağı hedeflenmektedir.

Yerlilik oranlarının arttırılmasına yönelik birçok projenin hayata geçirilmeye devam edildiği vurgulanmaktadır. Bu bağlamda Karapınar Güneş Enerji Santralinin faaliyete geçmesi ile Türkiye’nin elektrik enerjisi üretiminde önemli bir adım atmış olacağı; bu doğrultuda elektrikteki güneş enerjisinin payının % 20 artacağı kaydedilmektedir.

Bakan Dönmez değindiği bu önemli ayrıntıda ayrıca tesiste önemli bir AR-GE merkezinin kurulacağını da ifade etti. Bünyesinde 100 mühendisin yer alacağı bu AR-GE merkezinin “yeni ve verimli” teknolojilerin geliştirilmesinde önemli bir ön ayak olacağı ifade edilmektedir. Bu bağlamda hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için ise fabrika bünyesinde planlanan bu AR-GE merkezi için 10 yıllık süreçte yaklaşık 90 milyon dolar bütçe aktarılması planlanmaktadır.

Bir diğer önemli ayrıntı ise “mini YEKA”. Ekim ayında gerçekleştirilmesi planlanan bin megawatt gücündeki mini YEKA’lar sayesinde yerli ve yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açılmış olacak. Bu bağlamda 36 ilde güneş enerjisi temalı 10, 15, 20 megawatt değerleri arasında tam 74 yarışma düzenlenmesi planlanıyor. Bu yarışma kapsamında küçük ve orta ölçekli daha fazla yatırımcının yenilenebilir enerji üretimine dahil olmasının sağlanması planlanmaktadır.

“Yerlilik” alanında birçok önemli gelişmenin yaşandığı ifade edilirken; rüzgârda türbin, kule, jeneratörü üretiminin gerçekleştirildiğinin ve YEKA’lar ile aynı zamanda ülkenin bu sektördeki AR-GE faaliyetlerinin merkezi haline de gelmesi sağlandığı ifade edilmektedir. Öte yandan “yerlilik” kriterini sağlayan; hidrolik enerjide gerekli olan jeneratörler, güç elektroniği, türbin çarkları, ayar kanatları gibi birçok parçanın üretimine de dikkat çekiliyor. Tüm bu parçaların üretim aşamalarında “yerlilik oranları” önemli ölçüde artış göstermeye devam ediyor.

Bakan Dönmez’den elde edilen bu bilgilere ek olarak, değinilen bir diğer önemli nokta; EÜAŞ Keban’daki hidroelektrik santralindeki iki jeneratörünün yerlilik kriterlerine uygun dönüşüme ayak uydurması sayesinde tam 16 milyon euronun yurt dışına gitmesini engellenmiş olmasıdır.

Bakan Dönmez, bu örneği belirterek “yenilenebilir ve yerli” nitelikteki kaynakların değerlendirilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir