Yol, Güzergah ve Tünel Araştırmaları Nelerdir?

Birçok projede karşılaşılan beklenmedik jeolojik durumlar tünel, karayolu, demiryolu ve diğer güzergah çalışmalarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu anlamda ayrıntılı temel araştırması, kazı öncesi saha gözlemi ve bölgesel jeoloji araştırmaları oldukça önemlidir.

Kara Yolu – Demir Yolu Güzergah Araştırmaları

Öncelikli olarak sahadaki önerilen proje için mevcut jeolojinin uygun olup olmadığını belirlemek önem taşır. Jeolojik birimlerin yeterliliği ve limitleri jeoteknik ve jeofizik çalışmalarla belirlenir. Uygulama aşamasında jeolojik birimlerden yeterli sayıda ve nitelikte numuneler alınır, jeolojik birimlere in – situ testleri uygulanır ve eğer varsa yeraltı suyu derinliği tespit edilir. Alınan zemin numuneleri ve yeraltı suyu üzerinde bir takım laboratuvar deneyleri uygulanır. Bu sayede proje için uygun zemin koşullarının olup olmadığı konusunda irdelemeler yapılır.

Tünel Güzergah Araştırmaları

Tünel açmak oldukça ciddi bir mühendislik projesidir. NATM (Yeni Avustralya Tünel Açma Metodu), ADECO – RS (The Analysis of Controlled Deformation in Rocks and Soils), del – patlat, aç – kapa, tünel açma makinesi (TBM: Tunnel Boring Machine ya da diğer adıyla köstebek) gibi tünel açmak için kullanılan birçok yöntem vardır. Karayolu, hidro-elektrik santrali (HES) veya başka amaçlarla açılacak olan tünellerin güzergahı boyunca jeolojik – jeoteknik çalışmaların yapılması oldukça önemlidir. Topografya üzerinden tünelin geçeceği kota kadar yapılan jeolojik – jeoteknik çalışmalar ile açılacak tünelde yapılacak kazılar sırasında geçilecek birimlere ait parametreler ve kazı klasları önceden belirlenir, jeo-hidrolik koşullar önceden tanımlanır. Güzergah boyunca jeolojik açıdan problemli bölgeler önceden tanımlanır. Problemli bölgelerde gerekli uygulama projeleri önceden hazırlanarak zaman açısından fayda sağlanır ve proje maliyetleri daha doğru hesaplanır.

Doğalgaz Boru Hattı Araştırmaları

Yeryüzünün alt katmanlarında, temelinde Metan ve Etan bulunan ve çeşitli hidrokarbon karışımından oluşan doğalgaz için boru hattı araştırmalarında ilk etapta güzergah seçimi, boru çapı, et kalınlığı ve uygun malzemenin belirlenmesi gerekmektedir. Güzergah seçimi boru hattı projesinin karakteristiklerini ortaya çıkarmaktadır. Yer üstü istasyon lokasyonları, hidrolik profiller, geçiş hakkı ve izin prosedürleri önceliklidir. Çalışmalar başlamadan önce yüksek yer altı suyu ve hidroloji seviyelerinin belirlenerek ilgili önlemlerin alınması, erişim yollarının değerlendirilmesi, nehir geçişi araştırmaları, inşaat öncesi ve sonrası için erozyon kontrol yönteminin seçimi ve kavşaklar için inşaat metodojilerinin tanımı gibi birçok unsur göz önüne alınmaktadır.

Uygulamalar

Kara yolu, demir yolu, tünel güzergah araştırmaları ve doğalgaz boru hattı araştırmalarında problem teşkil eden bölgelerde zemini iyileştirmek gerekmektedir. Bu aşamada yüksek basınç altında çimento su karışımının zemine enjeksiyonu ile kolon oluşturularak yapılan ve konsodilasyon tekniği olan jet-grout, temellerin oturmasını sağlayan enjeksiyon tekniği, ayrıca belirli bir çapta delgi yapılarak, donatı ve beton yerleştirme ile gerçekleştirilen mini kazık uygulamaları zemini iyileştirmek amacı ile verdiğimiz hizmetlerdendir.

Türkiye’de bu yönde hizmet veren az sayıdaki firmalardan biri de Proteknik Sondaj’dır. Artvin ve çevre illerde yürüttüğümüz çalışmalarımız da dahil olmak üzere gelecekte gerçekleştireceğimiz tüm çalışmalar için en güncel yenilikleri takip ediyor ve uyguluyoruz. Belirttiğimiz süre içerisinde en hızlı şekilde çözüme ulaşmanın yollarını keşfetmenin yanı sıra sahip olduğumuz bilgi, ekip ve ekipman ile süreci daha da hızlandırmayı hedefliyoruz. Projeleriniz için alanında güvenilir ve uzman bir ekip arıyorsanız bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.