Deprem Öncesi Alınacak Önlemler
Türkiye’de özellikle 2019 yılının son çeyreğinde ve 2020 içerisinde meydana gelen depremler, ülke genelinde depreme yönelik daha bilinçli olunması gerektiğine dair işaretler verdi. Bu anlamda başta can kayıplarının önüne geçebilmek ve maddi hasarları minimuma indirilebilmek adına deprem öncesi alınacak önlemler konusuna dikkat edilmelidir.
Binaların Depreme Hazırlıklı Olması Bir Zorunluluktur
Bireysel bazda deprem öncesi önlemlerden önce yapıların kurulumunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan ilki olarak yerleşim bölgelerinin seçimi gösterilebilir. Deprem etkisiyle büyük hareketlilik gösterebilecek kaygan zemine sahip alanlar, taşkın alanları, fay hatlarına yakın alanlar vb. uygun olmayan alanlarda yapılaşmaya gidilmemelidir. Zeminde iyileştirme yapılarak çözülebilecek mühendislik problemlerine sahip alanlarda uygulamalara azami ölçüde dikkat edilmelidir. Deprem öncesi yapılacaklar arasında inşa faktörü de doğal olarak oldukça önemlidir. Oluşturulacak olan yapının yapı tekniği ve inşaat yönetmeliğine uygunluğu mutlaka teyit edilmeli; depreme dayanıklı olacak şekilde kurulum yapılmalıdır. Hazırlanan imar planında yalnızca konutun inşa edileceği alanda bina yapılmalı, diğer alanlarda ev yahut bina yapımı söz konusu olmamalıdır. Hali hazırda yapılmış binalar ise deprem öncesi hazırlık açısından yeniden denetlenmeli ve dayanıklılıkları arttırılmalıdır. Deprem sigortası yaptırmak ise mutlak bir gereklilik olarak görülmelidir.
Hane İçerisinde Depreme Hazır Olmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
İçerisinde bulunduğunuz binanın depreme dayanıklılığı ne kadar yüksek olsa da; şiddeti yüksek bir deprem etkisinde sarsıntının hissedilmesi oldukça doğaldır. Bu nedenle de hane içerisinde eşyaların yerleşimi başta can güvenliği için önemlidir. Dolayısıyla, deprem öncesinde ev içerisindeki eşyaların deprem riskine karşı doğru bir şekilde yerleştirilmesi gerekir. Deprem öncesi devrilebilecek eşyaları duvara yaslamak önemlidir. Özellikle dolaplar ve benzeri devrilebilecek büyük mobilyaların duvara sabitlenmesi, deprem esnasında bir devrilmeye dayalı yaralanma riskini azaltacaktır. Bunun yanı sıra dolapların üzerine yerleştirilen ve sarsıntı sebebiyle kayarak düşebilecek çeşitli ağır eşyaların da önlerine koruyucu bir bariyer yerleştirilmesi gerekir. Böylelikle devrilme olmasa dahi kaymaya bağlı ağır eşyaların düşmesi riskinin önüne geçilebilir. Deprem öncesi yapılacak şeyler arasında tehlikeli maddelerin sabitlenmesi de yer alır. Patlaması veya alev alması söz konusu olabilecek maddeler düşmeyecekleri bir noktada sabitlenmelidir. Depreme karşı gaz vanaları ve elektrik sigortalarının otomatik sisteme sahip olması gerekir. Deprem kaçış planı önceden belirlenmeli, acil çıkış noktalarında yeterli aydınlatma sağlanmalıdır.
Deprem Anında Neler Yapılmalıdır?
Depreme karşı alınmış tüm önlemlere karşın olası birçok senaryo söz konusudur. Bu nedenle de mutlaka bireysel hazırlıkların da önemli olduğunun altını çizmek gerek. Deprem anında paniklemeniz normaldir ancak durumun bilincinde davranmak hayat kurtarabilir. Dolayısıyla deprem öncesinde hem kişisel hem de konut içerisinde sizinle ikamet eden kişilerle tatbikat yapmanız gerekir. Deprem esnasında sabitlenmemiş olan eşyalardan mutlaka uzak durmalısınız. Deprem anında yapılması gerekenler arasında korunaklı alanların bitişiğinde hayat üçgeni oluşturmak vardır ve mutlaka bilinmesi gereken bir prosedürdür. Dayanıklı ve sabitlenmiş bir masanın altında ya da sandık, koltuk, kanepe bitişiğinde baş iki el arasına alınmalı, cenin pozisyonunda kalınmalıdır. Sarsıntı bitene kadar bu pozisyonu korumak gerekir. Sarsıntı bittiğinde çevrenin güvenliği kontrol edilerek, daha önce belirlenmiş olan çıkış rotası kullanılarak toplanma alanına gidilmelidir. Deprem anında yapılacaklar mümkün mertebede daha önceden tatbik edildiğinde, can kaybı riski oldukça azalmaktadır. Bu nedenle deprem öncesinde yapılması gerekenleri mutlaka uygulamanın yanında deprem tatbikatı yaparak hazırlıklarınızı tamamlayabilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!