Mühendislik Jeolojisi Nedir?

Coğrafya ve arazi çalışmaları kapsamında, jeolojik olarak anlam ifade eden verilerin sayısal veriler haline getirilmesi ve bu verilerin çeşitli mühendislik işlerine uygun forma dönüştürülmesi mühendislik jeolojisinin kapsamındadır. Mühendislik jeolojisi, mühendislerin ihtiyacı olan; çeşitli hesaplamalar, çizimler için jeolojik verileri şekillerle, haritalarla, kesitlerle ve sayılarla açıklayarak projelerin planlanması, dizaynının oluşturulması, inşa edilip işletilmesi için ihtiyaç duyulan jeolojik verileri sağlamayı hedefler.

Mühendislik Jeolojisi Raporu Nedir?

Mühendislik jeolojisi raporu, bilimsel açıdan jeolojik ve jeoteknik verileri bütün olarak açıklamaktadır. Mühendislik jeolojisi raporunda yer alan veriler, inşa edilecek herhangi bir yapının temelinin oluşturulmasına yardımcı olur ve yol gösterir. Bu anlamda raporun içeriğinde yer alabilecek veriler de tamamen çalışmanın yapıldığı alana göre farklılaşacaktır.

Jeoloji Raporu hazırlanmasının gerekli olduğu jeoloji mühendisliği çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek binaların, köprülerin, barajların ve benzeri her türlü yapıya ilişkin gerekli temel araştırmalarının yapılması.
  • Tüneller, otoyollar ve boru hattı güzergahlarına ilişkin çeşitli jeolojik şartların analiz edilmesi.
  • Hidroelektrik Santralleri (HES), içmesuyu arıtma tesisleri ve gölet inşaatları için ihtiyaç duyulan verilerin temin edilmesi.
  • Doğal afetlerin araştırılarak; sel, heyelan, deprem ve benzeri afetlerin çeşitli mühendislik projeleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi.
  • Çeşitli doğal malzeme türlerinin inşaat sürecinde kullanımı öncesinde değerlendirilmesi.
  • Atıkların ve tehlikeli atıkların bulunduğu alanların uygunluğuna ilişkin araştırmaların yapılması vb.

Halk arasında Jeoloji Raporu ya da Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu olarak da telaffuz edilen Mühendislik Jeolojisi Raporu çeşitli formatlara göre hazırlanabilmektedir. Yaygın olarak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından araştırma, uygulama ve kati proje aşamasında istenen Mühendislik Jeolojisi Raporu, Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı tarafından yayımlanan Jeoteknik Etüt Şartnamesi’ne göre hazırlanmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından yürütülecek projelerde Karayolu Teknik Şartnamesi, İller Bankası (İLBANK) tarafından yürütülecek projelerde ise İlbank Teknik Şartnamesi’ne göre hazırlanmaktadır.

Mühendislik Jeolojisi Raporu Nereden Alınır? Mühendislik Jeolojisi Raporunu Kim Hazırlar?

Herhangi bir proje kapsamında kurum ve kuruluşlar tarafından (DSİ, KGM, İller Bankası vb.) talep edilen mühendislik jeolojisi raporu firmamız tarafından hazırlanmaktadır. Proteknik, Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) tarafından tescili onaylanmış bir firma olup bünyesinde jeoloji mühendisliği diploması ve yeterliliği olan uzman jeoloji mühendisleri bulunmaktadır.